Orfűt méltán nevezhetjük a „Pécsi tengernek”, hiszen nem csupán Baranya lakossága szereti a népszerű fürdőhelyet, de az egész ország területéről érkeznek vendégek a népszerű desztinációba.
Annak érdekében, hogy a település továbbra is vonzó úti cél legyen, Orfű igyekszik turisztikai kínálatát, attrakcióinak sorát folyamatosan fejleszteni.

Ennek a célnak az elérése érdekében Orfű számos fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, amelyek sora az elkövetkezőkben is folytatódni fog a jelenleg is futó TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00004 kódszámon nyilvántartott ’Orfűi Malommúzeum bővítése és víziturisztikai fejlesztések a Pécsi-tó déli medencéjében’ című pályázat keretében.

A fejlesztések első üteme a Pécsi-tó déli medencéjében zajlott. Ennek során az Aktív Víziturisztikai Központnál létesült egy úszóstég, amely megfelelő körülményeket teremt a vízisportok kipróbálásához, valamint elkészült a vízpartot az országút melletti parkolóval összekötő Palkó Sándor sétány útfelújítása, térburkolása és közvilágításának kialakítása.

A tó nyugati partján, az Aquapark mellett a fejlesztések előtt is egy 70 méter hosszú, fa és acél szerkezetű lépcsős stég állt, mely építmény a szabad strandként funkcionáló partszakasz
meghatározó eleme volt. E stég fa és acél szerkezeti elemei az idő folyamán tönkrementek, használhatatlanná és balesetveszélyessé váltak, így el kellett azokat távolítani. A projekt részeként a stég újra megépülhetett, amelyet a turisták már használnak is.

A tó két oldalán megvalósuló stégfejlesztések fontos hozadéka, hogy a profi és amatőr vízisport- világversenyeknek otthont adó Pécsi-tó mindkét oldala alkalmas immár arra, hogy kiinduló pontként, vagy lelátóként funkcionáljon.

A fejlesztések második ütemében a Malommúzeum környezetének bővítésére fog sor kerülni, melynek során az épületegyüttes kiegészül egy új építménnyel. Az épület egyrészt a múzeum üzemeltetéséhez szükséges tárolókapacitást biztosítja, másrészt pedig a terület muzeológiai programjának fejlesztését célozza, továbbá a bővülő kiállítási anyag időszakos tárolását, restaurálását, részleges bemutatását szolgálja. Szintén ebben az ütemben kerül kiépítésre a Vízfő- tanösvény, amely az Orfűi Malommúzeum területét körbeölelő láperdő élővilágát hivatott
bemutatni.

A fejlesztések várhatóan 2019 őszén zárulnak le.