Pécs, 2016.05.30.
Gyeregyalog.hu Összefogás a dél-dunántúli Aktív-, és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület

Sajtóközlemény

Sikeresen valósult meg az első „Együtt a Zöldúton” Erasmus+ projekt

A Gyeregyalog.hu Egyesület kezdeményezte a „Fiatal zöldút szervezők, természetbarátok és környezeti nevelési szakemberek közép-európai találkozója” (rövid megnevezése: „Együtt a Zöldúton”, 2015-3-HU02-KA105-001186) Erasmus+ projekt beindítását.
2015 decemberében derült ki, hogy az Erasmus+ program keretében beadott Projekt nyert, és a jóváhagyott maximális támogatás 15.353 euró.
A pályázat Koordinátori szerepét a Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület töltötte be.
A pályázat megvalósítását további három partner segítette: Savez Poduzetnika Madara Hrvatske (Horvátország), Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (Ukrajna), Riparia Association of Environmentalists (Szerbia).

Erasmus+ pályázat keretében 4 országból (Magyarország, Horvátország, Ukrajna, Szerbia) érkeztek Orfűre a 16-26 év közti fiatalok, hogy az ökoturizmussal és zöldúttal kapcsolatos jó gyakorlatokat megismerjék, a környezettudatos magatartást, vállalkozó szellemet és a helyi termék hasznosítást elsajátítsák.

A „Fiatal zöldút szervezők, természetbarátok és környezeti nevelési szakemberek közép-európai találkozója” 2016. május 13-20. között került megrendezésre. Egy hét csak a zöldutakról, a környezeti nevelésről, a fenntartható fejlődésről és a közösségépítésről szólt.
A találkozó alatt a fiatalok élményalapú tanulás elvén új ismereteket tudtak szerezni, és készségfejlesztő tréningeken, csapatépítő foglalkozásokon, túrákon, kulturális programokon vettek részt.

Az utolsó napon a találkozó alatt készült alkotásokból, élményfotókból kiállítást, majd divatbemutatót szerveztek a fiatalok az orfűi Medvehagyma Házban, és mindenki ünnepélyes keretek között átvehette Youthpass tanúsítványát.

A partnerek keresik a további együttműködési lehetőségeket. Szeretnék folytatni a sikeres együttműködést, például egy új Erasmus+ tábor megpályázásával, megszervezésével.

Handó János
elnök
Gyeregyalog.hu Egyesület