A Mecsek apró településeket rejt csodálatos völgyeiben, melyek legtöbbje önmagában is kincs. A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet négy ilyen apró kincsre épül: Orfű, Abaliget, Husztót és Kovácsszénája települések önkormányzatai, valamint helyi vállalkozói alkotják.
A szövetkezet 2013-ban alakult. Célja a munkanélküli, illetve szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagjai számára munkalehetőségek teremtése, valamint szociális helyzetük javítása. A cél megvalósítása érdekében a tagok kihasználják a szövetkezeti formában történő demokratikus működés lehetőségeit.
A szervezet a célok hatékonyabb elérése céljából a 2013-as évben pályázatot adott be. A nyertes projekt elnevezése: „A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet működési területén a foglalkoztatási problémák megoldása”. A projekt keretében két termékcsoport kialakítására kerül sor. Mivel Husztót és Orfű egyaránt rendelkezik saját vízbázissal, ezért az elsődleges cél egy helyi ásványvíz palackozó kialakítása és működtetése Orfűn. Kezdetben a cél a helyi éttermek és Pécs elit éttermeinek a kiszolgálása, 1L-es üveg palack kiszerelésben, valamint a piaci igények kiszolgálása céljából 1L-es és 1,5L-es PET palackok gyártása. A gyártósor kapacitása várhatóan 16.000L/hó lesz.
Kovácsszénája település az elmúlt 4 évben jelentős lépéseket tett a helyi termékek fejlesztésének irányába, háztáji vásárokkal és minőségi termékekkel jó hírnevet szerzett. Az ásványvíz palackozás kiegészül egy 2012-es pályázat segítségével létrehozott savanyító épületben helyi zöldségek savanyítására, valamint hidraulikus gyümölcspréssel történő minőségi 100%-os friss gyümölcslé előállítására nyílik lehetőség.
További információ: http://www.mecsekkincse.hu/