A Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet társadalmi felelősségvállalás erősítését célzó workshop beszélgetését 2015. április 20-án tartottuk meg Orfűn. A témanap legfontosabb eleme az volt, hogy a bevont munkavállalók körében ismertebbé tegyük a környezeti fenntarthatóság kérdéskörét, ennek tükrében áttekintsük a szövetkezet mindennapos munkáját, és jövőbeni fejlesztési irányait.

Időpont: 2015. április 20. 10:00 -16. 00 óra
Helyszín: Orfű, Petőfi u. 3.
Projekt: TÁMOP-2.4.3-D.2-13/1-2013-0055

Résztvevők: a projekt célcsoporttagjai és menedzsmentje

 

A rendezvény eredményei:

A rendezvény résztvevői meghallgatták a napirendi pontok előadásait, és az azokat követő vitákban részt vettek.
A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klasztert képviselő Gyeregyalog.hu Egyesület menedzsere bemutatta saját fejlesztésű regionális ökoturisztikai minősítési rendszerét. Ennek az országosan egyedülálló rendszernek a lényege az, hogy a kritériumoknak megfelelő szállásadók olyan „minősítést” mutathassanak föl, ami tanúsítja, hogy a környezeti szempontokat a tevékenységük minden mozzanatában prioritásként kezelik. Erről a házak falára kihelyezhető kettő, vagy három hunyoros minősítő táblák tanúskodnak a vendégek felé. Az ökoturizmusban „a legzöldebb” szállásadók fontos versenyelőnyre tesznek szert a régió többi szereplőjével szemben. Jó példákat is bemutattak a résztvevőknek: a gyűrűfűi Veronika Erdei Iskolát, a hosszúhetényi Kövestetői Vendégházat, valamint dr. Németh Ibolya környezeti nevelő „Biobia Porta Pajta Szálló” vendégházát.
A Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet számára azért volt fontos evvel a témával megismerkedni, mivel munkatársaink szintén egy, elsősorban a turizmusból élő térségben végzik mindennapi munkájukat, és itt terveznek más szállásadók, vendéglátók részére külső szolgáltatásokat nyújtani. Fontos előnyt jelenthet számukra az organikus tisztítószerek ismerete, a vegyszermentes kertgondozás, a natúr bútorok ápolásának stb. ismerete.
A workshop résztvevői megosztották egymással a napi munkavégzéshez kötődő gyakorlati javaslataikat, véleményeiket is.
A workshop végén a megjelentek egyénileg tehettek fel további kérdéseket mind a menedzsment, mind a meghívott előadó részére. A kérdések többsége a környezetvédelem szempontjaira vonatkozott.